Eerder stoppen met werken

Eerder stoppen met werken en genieten van het leven ...

Vervroegd met pensioen klinkt velen als muziek in de oren. De afgelopen jaren is de AOW- en pensioenleeftijd in snel tempo gestegen. Toch willen veel mensen op enig moment graag minder gaan werken of eerder stoppen met werken. Dit is zeker niet alleen een wens van mensen met een 'zwaar beroep'. Als pensioenplanners hebben wij hier dagelijks mee te maken. Wilt u ook eerder met pensioen? Wij zetten de mogelijheden hierna voor u op een rij. Ook vertellen wij u wat vroegpensioen betekent voor uw pensioen.

"Ik wil graag eerder stoppen met werken, maar is dit financieel haalbaar?" Dit is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Heel begrijpelijk ook. Want als je eerder stopt met werken wil je er natuurlijk wel absoluut zeker van zijn dat je tijdens je prepensioen ook alle uitgaven kunt blijven betalen. Op financiële verrassingen zit immers niemand te wachten. Maar hoe pak je dit goed en slim aan?

Dat en meer vertellen wij u graag in het vervolg van dit artikel. Ook staan wij stil bij de valkuilen van eerder met pensioen. Of u nu 1 jaar, 3 jaar of 5 jaar eerder wilt stoppen met werken. Alles begint uiteindelijk met een goede voorbereiding, inzicht in de mogelijkheden en een compleet overzicht van uw financiële situatie zowel nu als in de toekomst.

Specialistische begeleiding

Overweegt u om eerder te stoppen met werken? Vertrouw op onze specialistische kennis en ervaring in pensioenadvies en pensioenplanning. Ontdek hoe wij u kunnen bijstaan op weg naar een vroegtijdige pensionering. Neem vandaag nog contact op voor een persoonlijk adviesgesprek!

Als u op tijd begint en het slim aanpakt is er veel mogelijk! Eerder met pensioen, wie wil dat nu niet?
Eerder stoppen met werken mogelijk maken met TransparansAls u eerder wilt stoppen met werken dan moet u hier op letten

Bij eerder stoppen met werken zijn twee zaken van belang. 1. Wat is uw inkomensbehoefte vanaf pensioendatum en daarna? 2. Welke financiële middelen staan tot uw beschikking om deze hiervoor in te zetten? Gaat u bijvoorbeeld uw pensioen naar voren halen of leeft u de eerste jaren van uw vermogen? Uw inkomensbehoefte zal in sterke mate afhangen van uw uitgaven en uw wensen. De kunst is om uw uitgaven en wensen helder te krijgen. Onze pensioenplanners werken volgens een beproefde methode waarbij nadat de inventarisatie is doorlopen hier duidelijkheid over bestaat. Vervolgens is dit het startpunt van waaruit verder gewerkt zal worden. Meer over het maken van een financieel plan leest u hier. 

Gebruik de fiscale mogelijkheden maar pas of voor de valkuilen ...

Als de inkomensbehoefte duidelijk is dan kunnen wij aan de slag met de vervolgvraag. Deze luidt: welke financiële middelen zijn er aanwezig en hoe zetten wij deze in? Het is de kunst om de financiële middelen zo in te zetten dat het u maximaal financieel voordeel oplevert zonder daarbij uw wensen en doelen geweld aan te doen. Als u bijvoorbeeld houdt van eenvoud en zekerheid dan is het niet slim om ingewikkelde constructies op te zetten die mogelijk een hoger rendement opleveren maar waarbij ook de kans bestaat dat het allemaal tegenvalt.

Nieuwe fiscale regels als u eerder met pensioen wilt

De (fiscale) wetgeving biedt ook nu al veel (flexibiliserings)mogelijkheden voor het pensioen dat u bij een werkgever hebt opgebouwd. Hierbij kunt u uw pensioenkapitaal zo inzetten dat deze maximaal aansluit bij uw inkomensbehoefte. Wij zetten de mogelijkheden hieronder even voor u op een rij.

  • Pensioenvervroeging (pensioen naar voren halen).
  • Uitruil van pensioen (bijvoorbeeld het partnerpensioen ruilen voor een eerder ingaand of hoger ouderdomspensioen).
  • Variatie in hoogte van pensioenuitkeringen (eerste jaren een hogere uitkering).
  • Overbrugging van de AOW-uitkering (hoger pensioen voor de AOW-leeftijd).

RVU-regeling, biedt interessante mogelijkheden

Sinds januari 2021 is er een interessante mogelijkheid bijgekomen. Namelijk de versoepeling van de RVU-regeling (regeling vervroegd uittreden). Werkgevers die werknemers vlak voor de pensioenleeftijd financieel ondersteunden, zodat zij eerder met pensioen konden, werden tot voor kort gestraft met een extra belastingheffing (52%). Deze fiscale boete op eerder stoppen met werken is tijdelijk komen te vervallen.

Werkgevers kunnen nu aan medewerkers, die binnen 3 jaar van hun AOW-leeftijd verwijderd zijn, een financiële bijdrage leveren van maximaal € 2.037 (bruto) per maand. Er is dan geen strafheffing verschuldigd. In veel cao's zijn hierover inmiddels afspraken gemaakt. Valt u niet onder een cao dan mag uw werkgever ook op individueel niveau met u of op ondernemingsniveau een RVU-regeling afspreken. Wil een werkgever dit niet dan kunt u dit, zonder cao, niet wettelijk afdwingen. Als u gebruik maakt van een RVU-regeling dan zal in de regel de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en stopt ook uw pensioenopbouw. Het is verstandig om de gevolgen hiervan vooraf goed te onderzoeken. Zo voorkomt u vervelende verrassingen. Meer weten over de valkuilen als u gebruik maakt van de RVU-regeling? Neem dan contact op met onze pensioenadviseurs. 

Bekijk hier >> onze uitlegvideo over de RVU-drempelvrijstelling.

Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij vervroegd pensioen

1. Te snel en ondoordacht je baan opzeggen.
2. Niet weten hoe je er financieel voorstaat als je stopt met werken.
3. Geen rekening houden met inflatie.
4. Je pensioenoverzichten niet goed begrijpen of uitleggen.
5. Onjuiste inschatting van belastingtarieven, aftrekposten en heffingskortingen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Onze pensioenplanners en pensioenadviseurs kennen de valkuilen en helpen u graag de beste optie te selecteren. Voorkom teleurstellingen achteraf en laat u vooraf goed adviseren.

Eerder stoppen met werken berekenen

Veel mensen kunnen niet wachten tot ze van hun oude dag kunnen gaan genieten. Eerder stoppen met werken of minder gaan werken is dan ook erg in trek. 2 jaar eerder stoppen met werken of misschien wel 5 jaar eerder met pensioen. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen. Een vraag die dan vaak wordt gesteld is de volgende: "eerder met pensioen wat kost dat?" Onze pensioenadviseurs kunnen het u precies vertellen. Ook is het handig om de (nieuwe) fiscale regels te kennen als u eerder met pensioen wilt. Meer over de fiscale regels rondom vroegpensioen leest u bij de veel gestelde vragen. Hebt u een specifieke vraag over eerder stoppen met werken of inzicht in uw financiiële situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons. Zo krijgt u snel duidelijkheid.

Wat kunnen wij voor u betekenen (als u eerder met pensioen wilt)?

Op internet is veel informatie te vinden. Maar hoe pas je deze informatie allemaal toe? En zie je niets over het hoofd? En is de informatie wel juist en actueel? Het laatste wat je natuurlijk wilt is achteraf tot de conclusie komen dat bepaalde aannames toch niet helemaal juist blijken te zijn.

Neem geen risico en schakel bij voorkeur een pensioenspecialist in die ruime ervaring heeft met het adviseren over eerder stoppen met werken en het maken van een goede, begrijpelijke en betrouwbare pensioenplanning. Hierom kiezen veel mensen voor de pensioenadviseurs van Transparans:

✔️ Meer dan 30 jaar ervaring
✔️ Wij werken uitsluitend met 'state of the art' pensioenplanningssoftware
✔️ Zowel Wft-gediplomeerd (pensioen) als CFP-gecertificeerd (financiële planning)

Lees nu alles over eerder met pensioen en deeltijdpensioen

Onlangs hebben wij een uitgebreid nieuwsartikel geschreven over eerder met pensioen en deeltijdpensioen. Hierin leest u alles over de bestaande en nieuwe mogelijkheden als u eerder wilt stoppen met werken.

Lees hier het complete artikel over eerder met pensioen en deeltijdpensioen.

Bedrag ineens opnemen uit je pensioen wordt waarschijnlijk mogelijk vanaf 1 januari 2025

De Wet bedrag ineens maakt het mogelijk om op de pensioeningangsdatum maximaal 10% van de waarde van het ouderdomspensioen ineens op te nemen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor mensen die hun pensioen optimaal willen plannen. Bijvoorbeeld als je eerder wilt stoppen met werken. Ook voor mensen met een lijfrente wordt de mogelijkheid geboden om op de ingangsdatum maximaal 10% van de waarde ineens op te nemen. Lees hier het vakartikel dat wij hierover hebben geschreven.

Zo regelt u het slim en voordelig

Wist u dat u flink op de advieskosten kunt besparen door u goed voor te bereiden en er voor te zorgen dat alle relevante documenten en informatie aanwezig is als in gesprek gaat? Zo blijft een adviestraject en pensioenplanning voor iedereen goed betaalbaar. Het is bovendien een investering die zich zeker zal terugverdienen. Meer weten of kennis maken? Neem dan gerust contact met ons op.
Eerder stoppen met werken klantenservice

Meer informatie of kennis maken?

Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hierin vertellen wij u dan graag over onze unieke werkwijze en geven u concreet aan wat uw investering is als je ons inschakelt en wat dit u oplevert. Wel zo transparant toch?

Wist u dat wij het kennismakingsgesprek ook via Zoom of Teams (videobellen) kunnen organiseren? Dit is handig als u wat verder weg woont. Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en verplicht u nog tot niets. 

Voor meer informatie of het inplannen van een afspraak neemt u contact met ons op via het contactformulier of laat hier een terugbelverzoek achter. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met u op. U mag ons ook bellen op telefoonnummer: 0742550345.