Eerder stoppen met werken

Eerder met pensioen en genieten van het leven ...

De afgelopen jaren is de AOW- en pensioenleeftijd in snel tempo omhoog gegaan. De tijd dat werknemers op hun 55ste met vroegpensioen konden ligt ver achter ons. Toch hebben nog veel mensen het verlangen om minder te gaan werken of al voor de officiële pensioendatum eerder te stoppen met werken. Dit is zeker niet alleen een wens van mensen met een 'zwaar beroep'. Wij vertellen u graag meer over eerder stoppen met werken en hoe u dit kunt realiseren.

"Kan ik eerder stoppen met werken en hoe sta ik er dan financieel voor?" is een vraag die ons vaak wordt gesteld. En in het verlengde daarvan: hoe kan ik eerder met pensioen en hoe pak ik dit (financieel) slim aan? Vaak is er meer mogelijk dan men denkt. Ontdek het zelf! Hieronder leest u meer over de mogelijkheden om eerder met pensioen te kunnen. Ook staan wij stil bij de valkuilen. Of u nu 1 jaar, 3 jaar of 5 jaar eerder wilt stoppen met werken. Alles begint uiteindelijk met een goed inzicht en overzicht van uw financiële situatie zowel nu als in de toekomst. Onze pensioenplanners geven u het gewenste inzicht. Objectief en vakkundig.

Als u op tijd begint en het slim aanpakt is er veel mogelijk! Eerder met pensioen, wie wil dat nu niet?
Eerder stoppen met werken mogelijk maken met TransparansEerder stoppen met werken, zo pakt u dit slim aan

Enerzijds hebt u wensen en doelen die u wilt realiseren. Bijvoorbeeld: eerder met pensioen of vroegpensioen. Anderzijds hebt u financiële middelen, bijvoorbeeld: pensioen, spaargeld, beleggingen, overwaarde woning, enzovoort. Ook hebt u te maken met uitgaven en belastingen. De kunst is om deze zaken zo met elkaar in evenwicht te brengen dat u uw wensen kunt laten uitkomen. De pensioenplanners van Transparans helpen u hierbij.

Als u wilt weten of u eerder kunt stoppen met werken dan adviseren wij u om allereerst een goed inzicht in uw huidige financiële situatie te krijgen. Ofwel: hoe staat u er op basis van alle reeds bestaande voorzieningen financieel voor? Denk bijvoorbeeld aan het pensioen dat u via uw werkgever hebt opgebouwd, uw privépensioen dat u mogelijk via een lijfrente hebt geregeld en de AOW-uitkering van de overheid. Maar houd ook rekening met: spaargeld, beleggingen, de overwaarde van uw woning, hypotheek, inflatie, de belastingdruk, eventueel de verkoopopbrengst van uw bedrijf en uw jaarlijkse uitgaven. Is dit geen dagelijks werk en wilt u hier graag hulp bij hebben neem dan gerust contact met ons op. Onze ervaren pensioenadviseurs maken graag een persoonlijke pensioenplanning voor u. Dit geeft u maximaal inzicht en overzicht en is het perfecte vertrekpunt bij de keuze om eerder te stoppen met werken of vroegpensioen. Lees hier meer over hoe u eenvoudig een eigen pensioenplan kunt laten maken en wat dit u oplevert. Wist u dat veel werkgevers tegenwoordig ook graag een bijdrage leveren zodat u eerder met pensioen kunt? Lees hier meer over.

De (fiscale) wetgeving biedt ook nu al veel (flexibiliserings)mogelijkheden voor het pensioen dat u bij een werkgever hebt opgebouwd. Zo kunt u uw pensioeninkomen aanpassen aan uw inkomensbehoefte. Wij zetten ze hieronder even voor u op een rij.

  • Pensioenvervroeging (pensioen naar voren halen).
  • Uitruil van pensioen (bijvoorbeeld het partnerpensioen ruilen voor een eerder ingaand ouderdomspensioen).
  • Variatie in hoogte van pensioenuitkeringen (eerste jaren een hogere uitkering).
  • Overbrugging van de AOW-uitkering (hoger pensioen voor de AOW-leeftijd).

RVU-regeling, biedt interessante mogelijkheden

Sinds januari 2021 is er een interessante mogelijkheid bijgekomen. Namelijk de versoepeling van de RVU-regeling (regeling vervroegd uittreden). Werkgevers die werknemers vlak voor de pensioenleeftijd financieel ondersteunden, zodat zij eerder met pensioen konden, werden tot voor kort gestraft met een extra belastingheffing (52%). Deze fiscale boete op eerder stoppen met werken is tijdelijk komen te vervallen.

Werkgevers kunnen nu, aan medewerkers die binnen 3 jaar van hun AOW-leeftijd verwijderd zijn, een financiële bijdrage leveren van € 1.847 (bruto) per maand. Er is dan geen strafheffing verschuldigd. In veel cao's zijn hierover inmiddels afspraken gemaakt. Valt u niet onder een cao dan mag uw werkgever ook op individueel niveau of op ondernemingsniveau een RVU-regeling afspreken. Wil een werkgever dit niet dan kunt u dit, zonder cao, niet wettelijk afdwingen. Als u gebruik maakt van een RVU-regeling dan zal in de regel de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en stopt ook uw pensioenopbouw. Het is verstandig om de gevolgen hiervan vooraf goed te onderzoeken. Zo voorkomt u vervelende verrassingen. Meer weten over de valkuilen als u gebruik maakt van de RVU-regeling? Neem dan contact op met onze pensioenadviseurs. 

Bekijk hier >> onze uitlegvideo over de RVU-drempelvrijstelling.

Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij vervroegd pensioen

1. Te snel en ondoordacht je baan opzeggen.
2. Niet weten hoe je er financieel voorstaat als je stopt met werken.
3. Geen rekening houden met inflatie.
4. Je pensioenoverzichten niet goed begrijpen of uitleggen.
5. Onjuiste inschatting van belastingtarieven, aftrekposten en heffingskortingen.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Onze financieel planners en pensioenadviseurs kennen de valkuilen en helpen u graag de beste optie te selecteren. Voorkom teleurstellingen achteraf en laat u vooraf goed adviseren.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen (eerder met pensioen mogelijk maken)

Veel mensen kunnen niet wachten tot ze van hun oude dag kunnen gaan genieten. Eerder stoppen met werken of minder gaan werken is dan ook erg in trek. 2 jaar eerder stoppen met werken of misschien wel 5 jaar eerder met pensioen. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen. Een vraag die dan vaak wordt gesteld is de volgende: "eerder met pensioen wat kost dat?" Onze pensioenadviseurs kunnen het u precies vertellen. Ook is het handig om de (nieuwe) fiscale regels te kennen als u eerder met pensioen wilt. Meer over de fiscale regels rondom vroegpensioen leest u bij de veel gestelde vragen. Hebt u een specifieke vraag over eerder stoppen met werken of inzicht in uw financiiële situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons. Zo krijgt u snel duidelijkheid.

Op internet is veel informatie te vinden. Maar hoe pas je deze informatie allemaal toe? En zie je niets over het hoofd? En is de informatie wel juist en actueel? Het laatste wat je natuurlijk wilt is er naderhand achterkomen dat bepaalde aannames toch niet helemaal juist blijken te zijn.

Neem geen risico en schakel bij voorkeur een pensioenspecialist in die ook ruime ervaring heeft met financiële planning (en FFP gecertificeerd is). Uw financiële situatie behelst immers meer dan alleen uw pensioen. Vanzelfsprekend beschikken onze pensioenadviseurs over alle kennis, ervaring en vaardigheden die nodig is om u optimaal te adviseren. Zo kunt u met een gerust gevoel eerder stoppen met werken. Wist u dat al meer dan 20 jaar klanten uit heel Nederland ons inschakelen voor inzicht, overzicht en handelingsperspectief bij eerder stoppen met werken?

Lees nu alles over eerder met pensioen en deeltijdpensioen

Onlangs hebben wij een uitgebreid nieuwsartikel geschreven over eerder met pensioen en deeltijdpensioen. Hierin leest u alles over de bestaande en nieuwe mogelijkheden als u eerder wilt stoppen met werken.

Lees hier het complete artikel over eerder met pensioen en deeltijdpensioen.

Bedrag ineens opnemen uit je pensioen wordt mogelijk vanaf 1-1-2023

De Wet bedrag ineens maakt het mogelijk om op de pensioeningangsdatum maximaal 10% van de waarde van het ouderdomspensioen ineens op te nemen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor mensen die hun pensioen optimaal willen plannen. Bijvoorbeeld als je eerder wilt stoppen met werken. Lees hier het vakartikel dat wij hierover hebben geschreven.

Zo regelt u het slim en voordelig

Wist u dat u flink op je kosten kunt besparen door zaken goed voor te bereiden en er voor te zorgen dat alle relevante documenten en informatie aanwezig is als u met ons in gesprek gaat? Zo hoeft een advies over eerder met pensioen beslist geen duizenden euro's te kosten.
Eerder stoppen met werken klantenservice

Meer informatie of kennis maken?

Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hierin vertellen wij u dan graag over onze unieke werkwijze en geven u concreet aan wat uw investering is als je ons inschakelt en wat dit u oplevert. Wel zo transparant toch?

Wist u dat wij het kennismakingsgesprek ook via Zoom of Teams (videobellen) kunnen organiseren? Dit is handig als u wat verder weg woont. Een kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend en verplicht u nog tot niets. 

Voor meer informatie of het inplannen van een afspraak neemt u contact met ons op via het contactformulier of laat hier een terugbelverzoek achter. Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met u op. U mag ons ook bellen op telefoonnummer: 0742550345.