Negatieve marktrente zorgt voor daling van OudeDagsVerplichting (ODV) in 2020 en 2021

Veel directeur-grootaandeelhouders hebben inmiddels gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun eigen beheer pensioen om te zetten in een ODV (Oude Dags Verplichting). Zolang de B.V. deze verplichting nog op de balans heeft staan moet de voorziening jaarlijks worden opgehoogd met een wettelijk voorgeschreven rentepercentage.

Dit rentepercentage is afgeleid van het gemiddelde U-rendement van het jaar ervoor. In 2020 moest de ODV-verplichting zodoende worden verhoogd met -0,107%. Inmiddels is ook het gemiddelde U-rendement over 2020 bekend en daarmee het ophogingspercentage voor het jaar 2021.

Oprenting ODV in 2020 en 2021

In 2020 moest de ODV-verplichting worden ‘opgehoogd’ met -0,107%. Ja, u leest het goed er staat inderdaad een min teken voor. De term ophoging is in dit verband dus een beetje misplaatst omdat er feitelijk sprake is van een verlaging. Dit betekent concreet dat de ODV-verplichting in 2020 -0,107% lager wordt. Voor het jaar 2021 bedraagt de 'oprenting' zelfs -0,382%. ⚠️De afboeking op de ODV-voorziening valt vrij in de winst en hierover moet vennootschapsbelasting worden afgedragen.

Oplossing om belastingheffing te voorkomen?

De ODV dient als aanvullende oudedagsvoorziening. Normaliter streeft men dan vermogensgroei na. De afgelopen jaren was dit al zeer minimaal en in 2020 en 2021 daalt de voorziening zelfs en moet als klap op de vuurpijl ook nog belasting worden betaald! Is dit te voorkomen? Er zijn een aantal mogelijkheden om de vrijval te voorkomen. Afstorten van de ODV verplichting is de meest effectieve. Zeker als u reëele vermogensgroei nastreeft. Let wel op de specifieke voorwaarden die gelden voor afstorting. Onze pensioenspecialisten hebben hier dagelijks mee te maken en adviseren u graag. Neem gerust contact met ons op of maak een vrijblijvende afspraak met een van onze pensioenadviseurs.

U-rendement ODV 2020 en 2021

'Wat is de rente waarmee ik mijn ODV verplichting in 2020 en 2021 moet aanpassen?' is een vraag die wij vaak krijgen voorgelegd. Om het u gemakkelijk te maken hebben wij op onze klantenservice pagina (kerncijfers) alle oprentingspercentages voor de ODV, sinds 2017, overzichtelijk voor u op een rij gezet. Voor 2020 bedraagt deze dus: -0,107% en voor 2021: -0,382%.

Hulp nodig bij het berekenen van de juiste ODV-verplichting of de hoogte van een ODV uitkering?

Vindt u het lastig om alle rekenregels goed toe te passen of twijfelt u of u wel de juiste methode hanteert? Dan bent u niet de enige. Niet voor niets heeft de belastingdienst hier inmiddels een aantal V&A's aan gewijd.

In de praktijk blijkt dat mensen het toch lastig om alle fiscale regeltjes juist toe te passen. Geen nood. De pensioenspecialisten van Transparans Pensioenconsultants staan voor u klaar.

✔️ODV-verplichting 2020 of 2021
of hoogte ODV uitkering snel in huis
Wij berekenen deze snel en goed voor u. Meestal hebt u de berekening met toelichting binnen 24 uur in uw mailbox. Laat hier een terugbelverzoek achter of neem vrijblijvend contact op via: e.strengers@transparans.nl als u hulp nodig hebt.

Oprenting ODV 2022 bekend

Lees hier het laatste nieuws over het oprentingspercentage dat in 2022 gehanteerd moet gaan worden.

Dit nieuwsbericht is opgesteld naar de stand van zaken per 17 november 2021.