Sparen voor een aanvullend pensioen (met belastingvoordeel)

Geld opzijzetten voor uw pensioen en ook nog eens genieten van belastingvoordelen? Dat klinkt best goed. In ruil voor deze belastingvoordelen, zijn er wel wat regels waar u zich aan moet houden. Wilt u meer weten hoe u met fiscaal voordeel vermogen kunt opbouwen voor een hoger pensioen? Lees dan snel verder.

Behoefte aan aanvullend pensioen
Veel mensen komen er vroeg of laat achter dat zij een pensioentekort hebben; ook al hebben zij pensioen opgebouwd via de werkgever. Zeker als zij eerder willen stoppen met werken blijkt de pensioenpot meestal niet groot genoeg. We kunnen klagen over een terugtrekkende overheid. We kunnen mopperen op de werkgever of wachten op een eerlijker pensioenstelsel. Beter is om zelf aan de slag te gaan. Ga sparen of beleggen voor een hoger pensioen. Kiest u voor een lijfrente dan betaalt de fiscus hier een flink deel aan mee.

Hoeveel geld mag u opzij zetten voor later?
Als u pensioen opbouwt via uw werkgever, dan ontvangt u ieder jaar een Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Op dit overzicht vindt u terug hoeveel pensioen u opbouwt via uw werkgever. Vaak mag u naast het pensioen dat u via uw werkgever opbouwt, nog iets extra opzijzetten voor later. Hoeveel dit precies is, hangt af van de zogenaamde jaarruimte. De jaarruimte is gebaseerd op uw inkomen en het pensioen dat u opbouwt via uw werkgever. Als u jaarruimte hebt, kunt u dit bedrag op een geblokkeerde pensioenrekening storten en is deze premie fiscaal aftrekbaar. Uw belastingvoordeel is afhankelijk van de hoogte van uw belastbaar inkomen. In 2019 bedraagt uw voordeel minimaal 38,10% en dit kan oplopen tot 51,75%. Wist u verder dat u uw fiscale bijtelling voor de auto van de zaak zorgt voor een hogere jaar- en reserveringsruimte?

Inhaal pensioentekort voorgaande jaren
Hebt u in de afgelopen jaren minder pensioen opgebouwd dan u van de Belastingdienst zou mogen opbouwen? Dan hebt u waarschijnlijk onbenutte jaarruimte. Gelukkig mag u van de Belastingdienst de onbenutte jaarruimte tot zeven jaar terug alsnog gebruiken. Dit noemt men de reserveringsruimte. De reserveringsruimte is net als de jaarruimte fiscaal aftrekbaar. Ook voor de reserveringsruimte gelden uiteraard spelregels, zoals een maximumbedrag. Omdat de reserveringsruimte zeven jaar teruggaat, is het belangrijk om altijd eerst de niet-benutte jaarruimtes van de oudste jaren te gebruiken. De overgebleven jaarruimte van zeven jaar geleden vervalt immers na dit jaar definitief. U kunt via de website van de Belastingdienst zowel uw jaarruimte als uw reserveringsruimte berekenen. Komt u hier niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen de jaarruimte en reserveringsruimte voor u berekenen en helpen u graag. Wist u dat op de website van de belastingdienst ook een handige rekentool staat waarmee u uw jaarruimte kunt berekenen? 

Ook voor ondernemers
Als zelfstandig ondernemer bouwt u geen pensioen op via de werkgever. Het is dan nog belangrijker dat u zelf vermogen opbouwt voor uw oude dag. Als zelfstandig ondernemer kunt u ook gebruikmaken van de jaarruimte en de reserveringsruimte. Bovendien mag u als ondernemer mag een deel van de winst reserveren als oudedagsreserve. Deze reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst, en zorgt dus voor een belastingvoordeel op de korte termijn.  Als de reservering vrijvalt, wordt het gereserveerde bedrag alsnog aangemerkt als winst. Wanneer u de vrijgevallen reservering stort op pensioenrekening, dan krijgt u een deel van de inleg weer terug bij de aangifte inkomstenbelasting en hebt u bovendien een extra pensioen.

Bij wie aanvragen?
In Nederland kunt u lijfrentesparen via de volgende uitvoerders: banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen. Iedere uitvoerder heeft weer specifieke productvoorwaarden, kosten, rendement en mogelijkheden. Afhankelijk van uw wensen en voorkeuren kiest u zelf de best passende uitvoerder uit. Vindt u dit lastig dan kunt u natuurlijk ook een financieel adviseur inschakelen. De pensioenadviseurs van Transparans hebben veel ervaring met lijfrentes, kennen de markt goed en weten de fiscale spelregels precies. Neem vandaag nog contact met ons op en regel uw pensioen goed!