Gouden Handdruk Stamrecht

Wat is een gouden handdruk stamrecht?

Het gaat hier om stamrechten die zijn ontstaan door een ontslaguitkering. Tot 2014 gold er een zogenaamde stamrechtvrijstelling voor ontslagvergoedingen. In de praktijk betekende dit dat iemand in geval van ontslag de ontslagvergoeding - ook wel gouden handdruk genoemd - kon omzetten in een stamrecht. Hierdoor werd de belastingheffing uitgesteld. Niet de schadeloosstelling zelf werd dan belast maar de termijnen van het stamrecht (periodieke uitkeringen). In veel gevallen koos men ervoor om een B.V. op te richten - de stamrecht BV - en hier het stamrechtkapitaal in onder te brengen. Voor stamrechten die al voor 2014 zijn ontstaan geldt overgangsrecht. Welke mogelijkheden u hebt met een gouden handdruk stamrecht en welke aandachtspunten er gelden leest u hierna. 

Gouden handruk stamrecht en belastingdienst

Als de ontslaguitkering is omgezet in een gouden handdruk stamrecht dan kunnen wij drie situaties onderscheiden. Het stamrecht wordt:

(1) direct uitgekeerd (in de vorm van periodieke uitkeringen),
(2) uitgesteld (het stamrechtkapitaal wordt jaarlijks verhoogd met de afgesproken rente), of
(3) een combinatie van beide.

De B.V. is de verzekeraar van het stamrecht en moet jaarlijks de stamrechtverplichting als schuld opnemen in de balans. Bij de waardering van een stamrecht moet allereerst bepaald worden of het gaat om een ingegaan stamrecht (een zogenaamd zuiver stamrecht) of dat er sprake is van een uitgesteld stamrecht (ook wel gericht stamrecht genoemd).

Bij een uitgesteld stamrecht zal het stamrechtkapitaal jaarlijks worden verhoogd met het in de stamrechtovereenkomst bepaalde rentepercentage. Hier zomaar van afwijken is niet zakelijk en kan fiscale consequenties hebben. De belastingdienst ziet er namelijk scherp op toe dat de fiscale spelregels nageleefd worden en dat de directeur-grootaandeelhouder en de BV zakelijk handelen. Een ingegaan stamrecht of een zuiver stamrecht (dit is een nog niet ingegaan stamrecht waarvan de ingangsdatum en de hoogte van de periodieke uitkeringen al wel vaststaan) moet jaarlijks actuarieel worden gewaardeerd. Dit is een wettelijke eis die volgt uit artikel 3.29 Wet IB 2001.

Gouden handdruk stamrecht uitkeren

Wanneer moet het gouden handdruk stamrechtkapitaal uiterlijk zijn omgezet in periodieke uitkeringen? 

Allereerst zal men in de stamrechtovereenkomst moeten kijken welke datum hier genoemd wordt als moment waarop het stamrechtkapitaal zal worden omgezet in een periodieke uitkering. Meestal zal hier het moment “waarop de gerechtigde de 65-jarige leeftijd bereikt” als omzettingsmoment worden genoemd. Echter, fiscaal gezien dient een gouden handdruk stamrecht uiterlijk op 31 december van het jaar waarin de gerechtigde de AOW-leeftijd bereikt te worden omgezet in periodieke uitkeringen. 

Als gevolg van de opschuivende AOW-leeftijd - in 2024 is deze 67 jaar - schuift ook het uiterste omzettingsmoment op. In een aantal situaties mag deze termijn zelfs nog verder worden opgerekt (zie verderop in dit artikel).

Fiscale sancties bij overschrijden uiterste ingangsdatum

Als het fiscaal uiterste omzettingsmoment wordt overschreden dan stelt de belastingdienst dat er sprake is van afkoop. Op het onmiddellijk daaraan voorafgaand tijdstip wordt de volledige waarde van het stamrecht als loon uit vroegere dienstbetrekking tot het belastbaar loon gerekend. Hierover moet men dan volgens het progressieve tarief van de inkomstenbelasting betalen.  

Gouden handdruk uitkeren

Het gouden handdruk stamrechtkapitaal moet uiterlijk - behoudens de wettelijke termijn - in het jaar dat de DGA de AOW-leeftijd bereikt worden omgezet in een periodieke uitkering. Hiervoor is een actuariële stamrechtberekening noodzakelijk. De uitkeringsduur moet dan zodanig zijn dat er sprake is van tenminste 1% sterftekans. Van belang is om te onderkennen dat vanaf het moment dat de uiterste ingangsdatum is bereikt er geen kapitaal meer mag worden uitgesteld. Wel mag de hoogte van de uitkering worden aangepast - actuarieel herrekenen - maar dit mag er niet toe leiden dat er feitelijk stamrechtkapitaal wordt uitgesteld.

Voorbeeld wat niet is toegestaan bij gouden handdruk uitkeren
Op de uiterste ingangsdatum wordt het volledige stamrechtkapitaal omgezet in een levenslange periodieke uitkering op het leven van de DGA. De uitkering bedraagt € 11.000 per jaar. Na 2 jaar besluit deze DGA om de uitkering te verlagen tot € 3.000 per jaar.

Hebt u vragen over gouden handdruk uitkeren? Neem dan gerust contact op met een van onze pensioenspecialisten. Zij helpen u graag en weten alles over de mogelijkheden van het uitkeren van een gouden handdruk.

Berekening gouden handdruk stamrecht nodig?

Als de periodieke uitkering uit een gouden handdruk stamrecht eenmaal is ingegaan moet de B.V. de verplichting jaarlijks op actuariële grondslagen laten waarderen. Hiervoor is kennis en specialistische software nodig. Transparans Pensioenconsultants beschikt over beide en wij zijn graag bereid om deze actuariële gouden handdruk stamrechtberekening voor u te maken. Het jaar 2023 zit er inmiddels weer op. Voor de jaarrekening 2023 is het dus weer noodzakelijk om een actuariële stamrechtberekening te laten maken. Zo weet u de exacte fiscale en commerciële voorziening die in de jaarrekening 2023 moet worden opgenomen. Wij maken deze graag en snel voor u.

Bij de omzetting van een gouden handdruk kapitaal in de eigen B.V. is het ook noodzakelijk om de periodieke uitkering op actuariële grondslagen vast te stellen. Ook deze berekening maken wij graag en snel voor u. Wist u dat u al een actuariële stamrechtberekening gouden handdruk hebt vanaf 99,- euro? Neem nu contact met ons op en wij doen u graag een passend voorstel.

Transparans Pensioenconsultants: ook voor uw gouden handdruk rekening of stamrechtverzekering.

Zo houdt u 5,32% meer over van de bruto uitkering

Sinds 2014 is het mogelijk om een gouden handdruk stamrecht gedeeltelijk of ineens af te kopen. Je betaalt dan wel inkomstenbelasting over de uitkering maar bent geen revisierente verschuldigd (dit is een soort boeterente die kon oplopen tot 20% van de commerciële waarde van het gehele stamrecht).

Een ander voordeel van een (gedeeltelijke) afkoop is dat je in de regel geen Zvw-premie verschuldigd bent. Dit voordeel kan in 2024 oplopen tot 5,32% van de afkoopsom.

Er zitten echter wel wat haken en ogen aan deze regeling. Onze pensioenconsultants kunnen u hierover adviseren.

Gouden handdruk belasting

Wij zagen eerder al dat het gouden handdruk stamrechtkapitaal vroeg of laat moet worden omgezet in een periodieke uitkering. Ook is het sinds 2014 toegestaan om het stamrecht deels af te kopen door er opnames uit te doen (men noemt dit ook wel gedeeltelijk afkopen). In alle gevallen krijg je dan te maken met belastingheffing.

U wilt natuurlijk netto zoveel mogelijk overhouden. Een goed inzicht in de belastingdruk is dan erg belangrijk. Echter naast de inkomstenbelasting dien je dan ook rekening te houden met de heffingskortingen en de zvw-bijdrage. Dit is voor veel mensen geen dagelijkse kost. Gelukkig wel voor de pensioenplanners van Transparans Pensioenconsultants. Zij kunnen u exact aangeven wat de belastingdruk is en kunnen uit een aantal mogelijkheden de variant selecteren die u de hoogste netto uitkering oplevert. Meer weten of vrijblijvend kennis maken? Laat dan een terugbelverzoek achter.

Hoe is een grote vrijval van de stamrechtvoorziening te voorkomen?

Zodra het stamrechtkapitaal wordt omgezet in een periodieke uitkering moet deze uitkering jaarlijks op actuariële grondslagen worden berekend. Deze berekening vormt de grondslag voor de stamrechtverplichting die in de jaarrekening moet worden opgenomen.

Als gevolg van het verschil tussen de marktrente en de verplichte waarderingsrente van 4% zal de stamrechtvoorziening in het eerste jaar van uitkeren (aanzienlijk) lager worden. Meer hierover en oplossingen hoe u dit kunt voorkomen of beperken leest u in het nieuwsitem vrijval stamrechtvoorziening of lijfrentevoorziening (na ingang). Hebt u hier nog vragen over of wilt u advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.