Lijfrente berekenen

Lijfrente berekenen

Komt uw lijfrente binnenkort vrij? Zo ja, dan moet u een aantal keuzes maken. Uiteindelijk is het belangrijk dat de lijfrenteuitkering aansluit bij uw wensen en doelstellingen. Over de maandelijkse lijfrenteuitkeringen moet u belasting betalen. Hoeveel is dit dan en wat zijn de mogelijkheden om zo min mogelijk belasting te betalen? Graag vertellen wij u hier meer over. 

Lijfrente in BV

Ook als u een lijfrente in de B.V. hebt krijgt u te maken met deze keuzes. Daar komt nog bij dat veel ondernemers zich dan afvragen of afstorten van de lijfrente vanuit de BV naar banksparen misschien een goed idee is. Bovendien moet het lijfrentekapitaal op enig moment worden omgezet in een lijfrenteuitkering (per maand, kwartaal, half-jaar of jaar). De fiscus eist dat deze lijfrente berekening op actuariële grondslagen wordt gedaan. Dus rekening houdend met een zakelijke marktrente, kosten en levensverwachting. Als de lijfrenteuitkeringen zijn ingegaan moet er jaarlijks een actuariële berekening worden gemaakt om de exacte lijfrenteverplichting te kunnen bepalen. Dit is van belang voor de jaarrekening en de aangifte vennootschapsbelasting. Meer over de lijfrente in de BV leest u hier.

Lijfrente komt vrij. Welke vorm kiest u?

U wilt natuurlijk een gefundeerde en verstandige beslissing nemen als uw lijfrentekapitaal vrijkomt. Er zijn een aantal beangrijke aspecten die u dan in de gaten moet houden. Wij zetten ze hierna even kort voor u op een rij.

  • Wat zijn de fiscale spelregels ten aanzien van uw lijfrente? Deze bepalen namelijk de mogelijkheden die u hebt met uw lijfrente. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: maximale hoogte van de uitkering, ingangsdatum, minimale looptijd en uiterste ingangsmoment. 
  • Ziet u de lijfrente meer als noodzakelijke aanvulling op uw inkomen of wilt u juist dat u zo min mogelijk belasting betaalt over de lijfrenteuitkeringen?
  • Wat is uw gezondheidstoestand? Deze kan van belang zijn bij de keuze voor de looptijd en/of de keuze bij welke lijfrenteuitvoerder u de lijfrente gaat aankopen.
  • Wenst u een lijfrente waarbij de lijfrenteuitkeringen vast staan of kiest u liever voor een lijfrente op basis van beleggingen (uitkeringen staan niet vast maar de totale uitkeringen zullen naar verwachting wel hoger zijn; zeker bij langere looptijden).
  • Wat moet er gebeuren met de lopende lijfrenteuitkering als u zou komen te overlijden tijdens de looptijd? Vervalt de uitkering of moet de uitkering doorlopen ten behoeve van uw partner of de erfgenamen?
  • Gaat u dit allemaal zelf uitzoeken of schakelt u liever een specialist in?

Als u de opzet van uw lijfrente weet dan komt de vraag op bij welke lijfrenteuitvoerder u de lijfrente het beste kunt aankopen.

Lijfrente komt vrij. Welke lijfrenteuitvoerder kiest u?

U bent niet verplicht om de lijfrente aan te kopen bij de lijfrenteuitvoerder waar u het lijfrentekapitaal hebt opgebouwd. Ofwel, u kunt met het lijfrentekapitaal gaan "shoppen". Op basis van de door u gekozen opzet - zie hiervoor bij de lijfrentevormen - vraagt u dan offertes aan bij de verschillende aanbieders of schakelt hier een pensioenadviseur voor in.

Weet even dat u de lijfrente kunt aankopen bij een lijfrenteverzekeraar, bancaire lijfrenteaanbieder of beleggingsinstelling die lijfrentes aanbiedt. Iedere aanbieder heeft zo zijn positieve en negatieve punten. Waar het uiteindelijk om gaat is dat de lijfrenteuitvoerder echt bij u en uw wensen past en dat u op basis hiervan de hoogste (netto)uitkering ontvangt. U wilt er toch ook niet later achterkomen dat u eigenlijk een veel hogere uitkering had kunnen ontvangen als u het adviestraject wel goed had doorlopen?

Lijfrente komt vrij. Wat kan Transparans voor u betekenen?

In de afgelopen 20 jaar hebben wij vele honderden particulieren en ondernemers geholpen met de aankoop van hun lijfrente en alles wat daarbij komt kijken. Onze expertise blijkt ook uit het feit dat wij beschikken over zowel het Wft-pensioendiploma als het feit dat wij een gecertificeerd financieel planner (CFP voorheen FFP) in dienst hebben. Zo combineren wij ervaring aan kennis en kunde. Daar komt bij dat u de garantie hebt dat u altijd 100% objectief advies krijgt. Wij zijn niet gebonden aan welke financiële instelling of verzekeraar dan ook. Alleen uw belang telt in deze.

Ten aanzien van lijfrenteberekeningen en lijfrenteadvies bieden wij de volgende dienstverlening aan.

✅ Lijfrenteadvies. Welke opzet past het beste bij uw wensen en doelen?

✅ Lijfrenteberekeningen. Actuariële lijfrenteberekeningen voor lijfrentes in de B.V. of lijfrenteberekeningen ter bepaling van de optimale fiscale hoogte zoals jaarruimte en reserveringsruimte (zo min mogelijk belasting betalen).

✅ Marktvergelijking maken. Op basis van de door u gekozen opzet gaan wij in de markt op zoek naar de aanbieder die u het best passende aanbod doet (voorwaarden, hoogte uitkering en solvabiliteit).

✅ Pensioenplanning. Op basis van de pensioenplanning kunt u, samen met onze pensioenadviseur, de beste lijfrentevorm kiezen (op basis van gewenst inkomen of belastingdruk).

✅ Bemiddelen bij tot stand komen van een lijfrenteuitkering. Inclusief het aanvraagtraject en de controle achteraf.

Meer info of afspraak maken?

Hebt u behoefte aan meer informatie of wilt u een afspraak inplannen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord en helpen u graag. Tijdens kantooruren zijn wij bereikbaar via telefoonnummer 0742550345. Buiten kantooruren kunt u gebruik maken van het contactformulier of laat een terugbelverzoek achter.